Word jij met stijve spieren wakker? Dit is de oorzaak!

Wat we vaak niet beseffen is dat er heel veel spierlagen aanwezig zijn in ons lichaam. Deze spieren hebben een hele belangrijke rol, zij bieden ondersteuning aan ons lichaam en zijn noodzakelijk voor ons functioneren.

Reactie op stress

Op het moment dat er een stress situatie ontstaat, wordt de natuurlijke reactie van de spieren geactiveerd; ze gaan verkrampen om een bepaald gebied in ons lichaam te beschermen.

Als we voldoende rust nemen en de stresssituatie verdwijnt kunnen de spieren weer ontspannen.
Maar ontstaat er een chronische stresssituatie, nemen we onvoldoende rust, of hebben we te maken met diverse vormen van stress, dan neemt de spierspanning niet meer af en spreken we van vastgezette spierspanning (ook wel locked-in stress genoemd).

Stijve spieren

We voelen dit vaak als stijve of pijnlijke spieren. In eerste instantie zijn het de oppervlakkige spierlagen die de spanning vasthouden, maar uiteindelijk nemen de kleinste spieren de spanning over en kunnen de oppervlakkige spieren ontspannen en ervaar je weer ruimte om te bewegen.
We denken dat het probleem dan is opgelost, maar in feite ligt het probleem op een ander (dieper) niveau. De spanning in de kleine spieren drukken op de zenuwbanen en maken de communicatie met de hersenen niet meer optimaal (dus je ervaart het dan als beter maar het gaat dan in werkelijkheid veel slechter met je lichaam).

Ervaar jij dat je ’s morgens wakker wordt met stijve spieren?

Dan zijn jouw kleine spieren in de nacht tot ontspanning gekomen en hebben zij de aanwezige spierspanning losgelaten. Maar jouw oppervlakkige spieren hebben de beschermende modus weer aangenomen (zodat je kleine spieren ffe kunnen relaxen). Zij hebben zich weer aangespannen. En dat voel je als je wakker wordt!
Nadat je wat hebt rondgelopen, oefeningen hebt gedaan, of een warme douche hebt genomen, komen de oppervlakkige spieren weer tot ontspanning en nemen de kleine spieren weer de spanning over.

Of je gaat dan bv keihard trainen bij de sportschool en voelt je na een paar weken als herboren. Ook in de ochtend lijkt t beter te gaan... Yess, ik ben er weer denk je dan. Totdat je een keertje een week stopt met sporten... Vaak voel je je dan brakker dan ooit!

M.a.w. een vicieuze cirkel die elke dag wordt herhaald, uiteindelijk enkel erger wordt en zo niet doorbroken kan worden. Ja maar ik doe zo mijn best????

BSR laat je lichaam deze spierspanning loslaten

Met BSR stimuleer je het lichaam om deze spanning op de diepste laag los te laten. We lokaliseren d.m.v. testen waar de spanning in welke richting precies zit en met zachte gerichte manuele impulsen maken we de hersenen bewust van deze spanning. We activeren hiermee het helend vermogen zodat de spanning losgelaten wordt en jouw stijve spieren verdwijnen en jij weer fris je bed uit kan komen en er meer energie over is voor de dag! M.a.w. je komt dan ook in een vicieuze cirkel maar dan 1 die de juiste kant op draait!