Wat is BSR? 

Body Stress Release (BSR) is het wegnemen van spanningen in het lichaam. Het richt zich daardoor niet specifiek op een ziekte of een lichamelijk probleem maar op het vrijmaken (releasen) van lichaamsspanning (bodystress).

Het zelfherstellend vermogen van het lichaam neemt af wanneer spieren niet meer in staat zijn om opgebouwde spanning los te laten. Deze vastgezette spierspanning (body stress) beïnvloedt het zenuwstelsel.


Stress en uw zenuwstelsel

Het zenuwstelsel heeft vele functies waaronder het besturen van de spieren, de organen, de zintuigen, het spijsverteringskanaal, de hormonen, de warmtehuishouding, het slaap- en waakritme enz. Wanneer dit niet meer optimaal functioneert, veroorzaakt dat klachten op allerlei gebieden.

Het woord 'stress' wordt vaak geassocieerd met te druk, te haastig, vervelend, deadlines enzovoort. Toch is stress in een bepaalde mate noodzakelijk. Het houdt actief, fit, alert en zet aan tot vooruitgang.


Je persoonlijke grens

Echter, zodra de persoonlijke grens tussen noodzakelijke stress en overmatige stress te vaak wordt overschreden, kan dit omslaan in negatieve verschijnselen. 

De stress wordt dan door het lichaam als spierspanning vastgezet om het lichaam te beschermen, te spalken als het ware (we noemen dit dan locked-in stress).

Wanneer dat langere tijd aanhoudt en bij herhaling gebeurt, heeft dit gevolgen: vastgezette spieren, stijve spieren, optredende pijn, of aanhoudende vermoeidheid zijn een paar voorbeelden.
De communicatie tussen de hersenen en het lichaam raakt verstoord en klachten ontstaan omdat het zenuwstelsel zijn werk niet meer optimaal kan doen.

Vaak wordt dit geïnterpreteerd als een tekortkoming van het lichaam en dan is er de neiging om er extra tegenaan te gaan. Hierdoor reageert het lichaam met nog meer aanspannen en vastzetten van spieren, het zenuwstelsel wordt opnieuw beïnvloed en zo gaat dat door, soms jarenlang. Op deze manier kunnen er steeds meer klachten ontstaan.


De oorsprong van BSR

Body Stress Release is gebaseerd op een diep respect voor de wijsheid van het lichaam en het aangeboren vermogen zichzelf te genezen. 

De BSR behandelingen zijn verder voortgekomen uit tientallen jaren van gedegen onderzoek en worden jaarlijks enkel al in Nederland door +/- 150 collega BSR practitioners toegepast. Wereldwijd hebben we daarom al vele 10.000den cliënt ervaringen opgebouwd. Door deze ervaringen worden we steeds meer precies en beter in ons vak en ben je garant van de beste behandeling die wij met al onze kennis voor jou kunnen bedenken. 

BSR in beeld

Compressie van de wervelkolom en het zenuwstelsel door vastgezette spierspanning heeft gevolgen voor alle organen en delen van het lichaam.

In onderstaande grafiek staan diverse gevolgen en onderdelen van het lichaam waarop Body Stress Release effect kan hebben.

Door Body Stress Release toe te passen wordt de vastgezette spierspanning losgelaten en vermindert de druk op de zenuwbanen.
Hierdoor kan het lichaam zichzelf weer in balans brengen en optimaler herstellen.